TOKO/PK
 Ajankohtaista
 Pentu- ja perustottelevaisuus- koulutus
 TOKO-koulutusryhmät
 PK-koulutusryhmät
 Rally-toko ryhmät
 Kokeet
 Töihin kokeisiin
 Kokeiden tulokset
 Halli- ja kenttävuorot
 Kentän säännöt
 TOKO-koirakot
 PK-koirakot
 Koiratanssi
Kirkkonummen Kennelkerho ry 
  Etusivu     KKK     Agility   TOKO/PK Nuoriso Muu toiminta   Halli  
 

Koiratanssi

[lajiesittely] [kouluttajaesittely]

Koiratanssi - mitä se on?

Koiratanssiohjelma on vapaamuotoinen tottelevaisuusohjelma, joka tehdään musiikin tahtiin. Käytännössä siis ohjaaja liikkuu kehässä yhdessä koiransa kanssa ja käskyttää sitä tekemään erilaisia temppuja ja liikkeitä. Sitä voisi verrata esimerkiksi pariluisteluun, jossa toinen osapuoli on ihminen ja toinen koira.

Miksi se kiinnostaa?

Koiratanssissa monia houkuttaa lajin vapaus. Pakollisia liikkeitä ei ole, joten ohjelmaan voi valita vapaasti itseään ja koiraa miellyttäviä liikekokonaisuuksia. Toisin kuin esim. tokossa, jos joku liike ei onnistu tai tunnu mukavalta, voi sen korvata jollakin muulla. Erilaisia liikkeitä koiratanssissa nimittäin riittää. Toisille taas lajin rento meininki tuo mukavaa vaihtelua tarkemmin säädeltyihin lajeihin ja auttaa pitämään yllä molempien motivaatiota. Osaa taas kiehtoo varmasti lajin loputon haasteellisuus. Aina voi keksiä jotain uutta ja vaikeampaa, jota koiralleen opettaa ja siten hämmästyttää sekä yleisöä että tuomareita. Monilla tosin riittää haastetta jo siinäkin, että saa koiran keskittymään ohjaajaansa koko kappaleen ajaksi. Onneksi siis myös musiikin saa valita vapaasti koiralleen ja itselleen sopivaksi.

Liikkeistä

Tavallisimpia liikkeitä ovat koiran pyörähtämiset, ohjaajan kiertämiset, seuraamiset sekä erilaiset jalkojen välistä pujottelut. Vaativampia liikkeitä ovat esim. koiran kahdella tassulla suorittamat liikkeet ja peruutusliikkeet. Erilaiset hypyt ovat myös yleensä suosittuja, mikäli koiran fyysinen kunto ne mahdollistaa. Vaikka useissa ohjelmissa on paljon samoja liikkeitä, näyttävät ne silti usein aivan erilaisilta. Muutos ohjaajan liikkeessä, koiran etäisyydessä tai rintamasuunnassa luo heti erilaisen vaikutelman liikkeestä. Erilaisia variaatioita on lukemattomia ja jokainen voi kehittää itselleen vaikka ihan oman tyylinsä.

Kilpailuista

Kilpailuja Suomessa järjestetään vielä aika harvoin, muutama vuodessa. Laji on kuitenkin koko ajan kasvamassa, joten parin vuoden päästä tilanne voi olla jo ihan eri. Luokkia on olemassa kolme: alokas, avoin ja voittaja. Kun saa tarpeeksi hyvät pisteet luokassaan, saa kunniapalkinnon, KP:n, jolla voi siirtyä ylempään luokkaan. SM-kilpailut poikkeavat tästä, sillä niissä kaikki osallistujat kisaavat samassa mestaruusluokassa. Ohjelma arvostellaan taiteellisin ja teknisin pistein. Tuomarit tarkkailevat mm. liikkeiden määrää ja niistä suoriutumista, koreografiaa ja yleistä sujuvuutta.

Demoista

Koiratanssia voi hyvin harrastaa myös kilpailujen ulkopuolella käymällä esiintymässä erilaisissa tapahtumissa. Tällaisia esityksiä kutsutaan demoiksi. Demoja voi yleensä nähdä mm. näyttelyissä ja eläinmessuilla. Niissä koiran voi halutessaan palkita kesken esityksen jokusella namipalalla, mitä ei kilpailuissa saa tehdä. Demoissa esim. koiran haukkuminen ei myöskään vähennä esityksen arvoa. Nykyään monet lisäksi lataavat ohjelmiaan nettiin koko maailman arvosteltaviksi ja ihasteltaviksi.

Yhteistyön iloa

Koiratanssilla on yleisesti hyvin suotuisa vaikutus koiran ja ohjaajan suhteeseen. Se kehittää koirakon välistä yhteistyötä ja kontaktia sekä molempien koordinaatiokykyä ja motoriikkaa. Vapaamuotoisuus vähentää turhautumista, sillä jos jokin liike ei sujukaan, voi sen vaihtaa toiseen. Laji myös säilyttää kiinnostavuutensa, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista ohjelmaa. Lajia voi harrastaa tavoitteellisesti ja loputtomasti hioa eri yksityiskohtia - tekniikkaa, tarkkuutta, ajoituksia, nopeutta, etäisyyksiä... Kaikkia näitä voi parantaa yhä uusille tasoille, eikä tekeminen lopu kesken, mikäli vain haluaa kehittyä yhä paremmaksi.

Koiratanssi kiehtoo ja vetää mukaansa hyvinkin erilaisia ihmisiä. Jotkut suosivat selvästi enemmän tanssillista tyyliä, kun taas toiset pitävät enemmän teatterimaisista esityksistä. Lajin yksi ihanuus onkin siinä, että me kaikki mahdumme saman lajin pariin erilaisista mieltymyksistämme ja tavoitteistamme huolimatta ja saamme harrastaa lajia omalla tavallamme, kuten haluamme - ja niin sen pitääkin olla!


Kouluttajaesittely

Sini Eriksson

Yhteystiedot: frodo1985(a)hotmail.com, puh. 040 717 5559

Koirat: Nekku (FIN AVA FIN TVA Fomarin Nekku) shetlanninlammaskoira, synt. 2.1.1999.
Sonic (TK2 Mutkis Onnensoturi) shetlanninlammaskoira, synt. 5.2.2005.

Harrastukset: Agility, toko, koiratanssi ja satunnaiset näyttelyt. Koiramaailman ulkopuolella fantasia ja anime.

Saavutukset koiratanssissa: Kilpailuoikeus avoimessa luokassa molempien kanssa. Nekun kanssa SM-hopeaa vuonna 2005 ja Sonicin kanssa SM-kultaa vuonna 2006. Ruotsissa Sonicin kanssa I-luokan voitto ja Nekun kanssa "Silvermedal"-arvo II-luokasta vuonna 2006.

Olen 21-vuotias opiskelija Kirkkonummelta ja olen hurahtanut koiriin jo kauan siiten. Aloitin koiraharrastukseni kunnolla, kun Nekku saapui taloon vuonna 1999. Sitä ennen olin pitkään haaveillut omasta koirasta ja sen kanssa harrastamisesta. Nekun kanssa olenkin sitten ollut aktiivinen agilityn ja tokon harrastaja alusta alkaen ja vuonna 2003 aloitin myös koiratanssin treenaamisen. Olin lukenut aiheesta artikkelin ja päätin mennä kuuntelemaan lajista kertovaa luentoa. Laji vaikutti rennolta ja hauskalta, mutta silti haastavalta ja hyvin näyttävältä. Niinpä suunnittelin Nekulle ensimmäisen ohjelman ja nyt on takana jo monta vuotta yhteistä tanssiharrastusta. Päälajin arvoa koiratanssi ei ole koskaan saavuttanut, sillä sen paikan on vakaasti valloittanut agility. Koiratanssi mahdollistaa kuitenkin mukavan puuhaamisen koirien kanssa vaikka vain illan piristykseksi, mutta yhtälailla sitä voi treenata tavoitteellisesti ja kunnianhimoisesti. Myöhemmin Sonicin liityttyä perheeseen on se seurannut Nekun tassun jäljissä myös koiratanssin osalta ja on jo erittäin taitava lajissa voitettuaan SM-tittelinkin vain 1 vuoden ja 2 kk:n iässä.

Olen osallistunut kahdelle Tahtitassujen järjestämälle seminaarille ja saanut sitä kautta oppia koiratanssin hienouksia maailman huipuilta Attila Szkukalekilta ja Richard Curstisilta. Olen myös käynyt katsomassa koiratanssin meininkiä Ruotsin puolella. Tätä saamaani oppia, sekä omaani, yritän sitten välittää eteenpäin satunnaisesti järjestämilläni kursseilla KKK:ssa. Jos siis haluat tutustua lajiin paremmin, niin tule vaikka nykimään hihasta.